Erasmus + „Mobilność i doświadczenie – praktyki zagraniczne dla osób ze specjalnymi potrzebami”
Po raz kolejny grupa uczniów branżowej szkoły wyjechała na dwutygodniowe praktyki zawodowe do Grecji do miejscowości Leptokaria na Riwierze Olimpijskiej, w dniach 30.09.2023r – 15.10.2023r.
Wyjazd został zrealizowany w ramach programu Erasmus + przez konsorcjum, w skład którego wchodzą Internationaler Bund Polska, Zespół Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie oraz Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 w Krakowie. Projekt sfinansowano z funduszy Unii Europejskiej.
Pobyt w Grecji dostarczył uczestnikom projektu moc wrażeń i nowych doświadczeń. Po pierwsze – nowe miejsca praktyk zawodowych u pracodawców w zakładach pracy. Uczniowie zawodu cukiernik ćwiczyli w piekarni wypiekanie słodkich bułek, rogali i ciast drożdżowych. W kuchni w hotelu Galaxy uczniowie kucharstwa przygotowywali specjalności kuchni greckiej, a obsługą gości hotelowych zajmowali się uczniowie hotelarstwa. Przyjechali także mechanicy samochodowi – realizowali zajęcia praktyczne w tamtejszych warsztatach samochodowych. Adepci kierunku monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie zajmowali się pracami wykończeniowymi w nowym budynku.
Współpracę z Grekami i komunikację ułatwiała znajomość języka angielskiego wyniesiona przez uczniów z lekcji oraz specjalnego kursu przygotowującego, ukończonego przed wyjazdem do Grecji.
Podczas pobytu w Grecji uczniowie pogłębili umiejętności zawodowe, poznali zasady pracy w zakładach pracy w warunkach rzeczywistych, udoskonalili umiejętność współpracy, poprawili umiejętności komunikacji w języku angielskim.
Jednak nauka zawodu to nie wszystko. Po zajęciach praktycznych uczniowie naszej szkoły poznawali kulturę, historię, zabytki i przyrodę Grecji oraz odwiedzili wiele ciekawych miejsc: Masyw Olimpijski i ścieżkę bogów greckich Enipea, miasteczko Litochoro, malowniczą wieś – skansen Stary Panteleimon, bizantyjską twierdzą Platamonas, Meteory – greckie klasztory na wysokich skałach, sięgające nieba. Ponadto odbyli rejs na wyspę Skiatos a podczas wieczoru greckiego tańczyli zorbę. W czasie wycieczek goście z Polski podziwiali gaje oliwne, drzewa figowe, winnice, pola bawełny, i … pasące się kozy.
Korzystanie z uroków plażowania i kąpieli w Morzu Egejskim umożliwiła słoneczna pogoda.
Ciekawym doświadczeniem była wizyta w wytwórni greckiego chlebka „pita” oraz przybliżenie technologii produkcji greckiego złota – czyli oliwy z oliwek podczas zwiedzania tłoczni oliwy.
Pobyt zakończył się uroczystą kolacją, wręczeniem certyfikatów, dyplomów i upominków, podziękowaniami i pamiątkowymi zdjęciami. Uczniowie wyjeżdżali z Grecji z nadzieją, że jeszcze kiedyś tam przyjadą.
You must be logged in to post a comment.