Kształcenie zawodowe uczniów – ZIT
Realizacja projektu „Kształcenie zawodowe uczniów – ZIT”
W latach 2017 – 2019 w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 na os. Sportowym 28 będzie realizowany Projekt Unijny w ramach podziałania 10.21 „Kształcenie zawodowe uczniów – ZIT”. Głównym celem projektu jest zwiększenie szans uczniów i uczennic szkół branżowych na rynku pracy, poprzez dostosowanie sposobu kształcenia do potrzeb rynku i zaangażowanie pracodawców, przedsiębiorców w realizacji staży. Projekt adresowany jest do małopolskich szkół branżowych w których realizowane będą kursy w ramach Centrum Kompetencji Zawodowych w następujących branżach:
- administracyjno – usługowej,
- budowlanej,
- mechanicznej,
- turystyczno – gastronomicznej,
- elektryczno – elektronicznej,
- rolniczo – leśnej z ochroną środowiska.
W ramach projektu utworzone zostaną Centra Kompetencji Zawodowych (CKZ) na bazie szkół i placówek kształcenia zawodowego, prowadzonych przez Gminę Miejską Kraków. Oferta zapewnia najwyższe standardy edukacyjne, umożliwiające nabycie dodatkowych kompetencji gwarantujących miejsce na rynku pracy.
W projekcie biorą udział trzy szkoły specjalne w obszarze turystyczno – gastronomicznym realizując kursy:
- „Kreatywny w zawodzie cukiernik” Zespół Szkół Specjalnych nr 14, os. Sportowe 28 31-966 Kraków
- „Kreatywny w zawodzie kucharz” Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy dla Niesłyszących, ul. Grochowa 19, 30-731 Kraków
- „Kreatywny pracownik świadczący usługi hotelarskie” Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1, ul. Barska 45, 30-307 Kraków
REGULAMIN UCZESTNICTWA W PROJEKCIE
załącznik 2 – Formularz zgłoszeniowy
załącznik 3 – Deklaracja uczestnictwa w projekcie
załącznik 4 – Oświadczenie – przetwarzanie danych osobowych
załącznik 5 – Zakres danych osobowych powierzonych do przetwarzania
W Zespole Szkół Specjalnych nr 14 będzie organizowany 40 godzinny kurs „Kreatywny w zawodzie cukiernik”.
Rekrutacja na kurs rozpocznie się od stycznia 2018 roku. W pierwszej kolejności zapraszamy uczniów klas trzecich.
Do końca roku kalendarzowego zamierzamy zorganizować 10 kursów dla 60 uczniów.
Tematyka zajęć realizowanych na kursie „Kreatywny w zawodzie cukiernik”:
1. Cukiernik na stanowisku sprzedażowym
– obsługa programów komputerowych.
2. Zastosowanie technik plastycznych w dekoracji wyrobów cukierniczych
– dekorowanie glazurą, karmelem, czekoladą
– wykonywanie dekoracji w stylu angielskim.
3. Wyroby cukiernicze z różnych stron świata
– tiramisu, baklawa, lody, parfait, sorbety, flamirowane owoce z lodami.
4. Produkcja cukiernicza z zastosowaniem nowości i trendów w branży cukierniczej
– brownie z kremem pistacjowym,
– ciastka bankietowe,
– tarty z owocami i warzywami.
5. Zastosowanie surowców naturalnych w produkcji cukierniczych
– ciasto szpinakowe,
– ciastka owsiane,
– mufinki.
6. Produkcja pralin, trufli.
7. Sporządzanie trwałych wyrobów cukierniczych
– żelki, sezamki, karmelki.
You must be logged in to post a comment.