Branżowa Szkoła I Stopnia
Kierunki kształcenia:
Od 1970 roku kształcimy zawodowo młodzież ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi. Oferowane przez nas kierunki to:
- kucharz,
- cukiernik,
- pracownik pomocniczy obsługi hotelowej,
- ogrodnik,
- mechanik pojazdów samochodowych,
- monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie.
Dostosowując naszą ofertę do zainteresowań uczniów oraz potrzeb rynku pracy, jesteśmy w stanie uruchomić kolejne kierunki kształcenia w zawodach:
- ślusarz,
- murarz-tynkarz,
- monter sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych,
- krawiec,
- sprzedawca.
Organizacja pracy:
- Nauka w Branżowej Szkole I Stopnia trwa 3 lata.
- Szkoła umożliwia swoim uczniom odbycie praktyk zawodowych na terenie warsztatów szkolnych, Centrum Kształcenia Praktycznego oraz zakładów pracy na terenie Krakowa.
- Podczas zajęć praktycznych zapewniamy młodzieży stałą opiekę nauczyciela.
- Po ukończeniu szkoły uczniowie zdają egzamin państwowy, potwierdzający kwalifikacje w zawodzie oraz otrzymują certyfikat w języku polskim i angielskim.
- Branżowa Szkoła I Stopnia nr 31 jest ośrodkiem egzaminacyjnym dla trzech zawodów: kucharz, cukiernik, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Nauczyciele zawodu posiadają uprawnienia egzaminatorów, co pomaga właściwie przygotować uczniów do egzaminów.
- Nasi absolwenci mogą zdobyć nowy zawód, uczestnicząc w rocznych, bezpłatnych kursach kwalifikacyjnych w zawodach: kucharz, cukiernik, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej.
- Dla uczniów istnieje możliwość korzystania ze stołówki szkolnej.
Miejsca odbywania zajęć praktycznych:
- kucharz – warsztaty szkolne, stołówka szkolna, zakłady gastronomiczne na terenie Krakowa.
- cukiernik – warsztaty szkolne, cukiernie na terenie Krakowa,
- pracownik pomocniczy obsługi hotelowej, – pracownia szkolna, krakowskie hotele
- ogrodnik – pracownie szkolne, zakład ogrodniczy,
- mechanik pojazdów samochodowych – warsztaty szkolne, zakład mechaniki samochodowej,
- monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie– pracownie w Centrum Kształcenia Praktycznego w Krakowie,
Sukcesy uczniów:
Podczas trzyletniej nauki uczniowie biorą udział w licznych, prestiżowych konkursach zawodowych w Polsce i za granicą np. w:
Małopolskim Konkursie Kucharsko-Cukierniczym,
Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie,
Konkursie Rzemiosła Budowlanego w Czechach.
O sukcesach naszych uczniów mogliśmy przeczytać w lokalnej prasie: „Głosie Nowej Huty”, „Gazecie Wyborczej”, „Dzienniku Polskim” oraz w prasie branżowej: „Przeglądzie Piekarskim i Cukierniczym”. Osiągnięcia dokumentowała też Telewizja Kraków w „Kronice Krakowskiej”.
Współpraca:
Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników Polskich,
Restauracja Staropolska, restauracja Sekret Smaku
Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Odpadami w Krakowie,
Ogród Botaniczny w Krakowie, prywatne gospodarstwo ogrodnicze
Hotele: ANDELS, FELIX, HOTEL GRAND, IBIS, THE LOFT, DOMUS MATER
Cukierniami : HALAGARDA, A.ADAMEK, CUKIERNIA MICHALSCY, BUCZEK, U BIENIAKA
CKZ nr 1 w Krakowie
Kawiarnia Społeczna Kaffka
Food Truck – Frytki Belgijskie
Realizacja projektów:
W szkole realizowane są projekty z Funduszy Europejskich:
Erasmus+ projekt pt. „Staż zawodowy szansą młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie na integrację zawodową i społeczną“. Uczestnicy praktyk zagranicznych zdobywają doświadczenie zawodowe oraz doskonalą umiejętności językowe w niemieckim ośrodku Internationaler Bund Berlin-Brandenburg GmbH.
Kształcenie Zawodowe Uczniów ZIT (kreatywny w zawodzie cukiernik).
Głównym celem projektu jest zwiększenie szans uczniów szkół branżowych na rynku pracy, poprzez dostosowanie sposobu kształcenia do potrzeb rynku oraz zaangażowanie pracodawców i przedsiębiorców w realizację staży.
Od lat uczestniczymy w wymianie zagranicznej z Niemcami, Czechami, i Słowacją.
Baza szkoły:
Szkoła posiada dobrze wyposażoną bazę do realizacji swoich zadań.
Posiadamy pracownie:
- cukierniczą,
- kucharską,
- hotelarską,
- ogrodniczą,
- mechaniczną,
- technologii robót wykończeniowych