Książka kucharska

Prezentujemy naszą książkę kucharską. Zebraliśmy przepisy na zdrowe, ekologiczne potrawy, które nasi uczniowie przygotowali podczas Tygodnia Edukacji Globalnej. Zachęcamy do wykonania zaproponowanych potraw według poniższych przepisów.

 

Przepis klas I, III i IV b szkoły podstawowej

 

Ekologiczna tortilla

Składniki: naleśniki do tortilli, główka sałaty lodowej, 40 dag szynki w plastrach, 40 dag sera żółtego, 4 pomidory, 2 papryki żółte, 1 ogórek szklarniowy, 150 g majonezu, keczup.

Wykonanie: Umyć warzywa. Rozwarstwić główkę sałaty na kawałki i pokroić szynkę i ser żółty w dość grube paski. Następnie pokroić pomidory na ćwiartki, a paprykę na paski. Ogórka pokroić na plastry. Do majonezu dodać niewielką ilość keczupu i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na naleśnik nałożyć uzyskany sos (majonez z keczupem) i rozsmarować. Nałożyć składniki na naleśnik. Zawinąć naleśnik ze składnikami w rulon i pokroić na kawałki. Gotowe.

 

Przepisy klasy III b SPP

 

Zupa meksykańska

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona papryka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól, olej. Wywar warzywny przygotowany z marchewki, pietruszki i selera- zmiksowany.

Wykonanie: Pokroić w kostkę paprykę i cebulę, czosnek pokroić w plastry. Do wywaru warzywnego dodać wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotować do miękkości ok. 30 min. Doprawić do smaku pieprzem i solą, dolać troszkę oleju. Można podawać, smacznego.

 

Naleśniki z soczewicą i pieczarkami

Składniki: Pół kilograma zielonej soczewicy, pół kilograma pieczarek, 1 cebula, olej, sól i pieprz. Usmażone naleśniki.

Wykonanie: Soczewicę namoczyć przez ok. godzinę. Następnie ugotować do miękkości, pieczarki i cebulę pokroić i przesmażyć na oleju. Połączyć składniki, dodać sól i pieprz do smaku, zmiksować na gładką masę. Smarować naleśniki, złożyć na pół i podgrzać na talerzu w mikrofalówce. Gotowe, smacznego.

 

Koktajl bananowy

Składniki: kilka obranych ze skórki bananów, 1 litr mleka, szczypta cynamonu.

Wykonanie: Pokrojone w grube plastry banany zmiksować z mlekiem dodając cynamon. Przelać do szklanek.

 

Przepisy klasy Ib szkoły branżowej

 

Brownie z czerwonej fasoli                   

Składniki:1 puszka czerwonej fasoli, 2 jajka, 1-2 łyżki kakao, 1/3 szklanki ksylitolu, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 dojrzały banan, 2 łyżki oleju kokosowego, polewa czekoladowa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki oleju kokosowego.

Wykonanie: Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie opłukać zimna wodą, a następnie rozetrzeć blenderem na gładki mus. Kiedy fasola osiągnie kremową konsystencję należy połączyć ją z pozostałymi składnikami, tj. jajkami, bananem, olejem, sodą oczyszczoną, ksylitolem i kakao oraz dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Gotowe ciasto przelać do keksówki wysmarowanej wcześniej olejem kokosowym. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Co jakiś czas należy zaglądać do piekarnika by wierzch nie był zbyt mocno podpieczony. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na około 20 minut. Przełożyć rozkruszona czekoladę do żaroodpornej miski. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać czekoladę do momentu rozpuszczenia. Dodać olej kokosowy i dalej mieszać , aż masa osiągnie jednolitą, gładką konsystencję. Kiedy browni trochę przestygnie udekorować je polewą. Można również ozdobić kolorową posypką. SMACZNEGO!

 

Ekociasto marchewkowe

Składniki: Cukier trzcinowy 1 i ½ szklanki, mąka pszenna razowa 2 szklanki, jaja ekologiczne 4 sztuki, starta marchewka 2 szklanki, Jabłko starte 1 szklanka, olej słonecznikowy 1 szklanka, soda 1 łyżeczka, proszek 2 łyżeczki.

Wykonanie: Jaja utrzeć z cukrem, następnie powoli wlewać olej. Dodać przesianą mąkę oraz proszek i sodę, następnie dodać starte jabłko i marchew, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut. Posypać cukrem pudrem.

Marchew jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera beta- karoten, który jest prowitaminą witaminy A. Ta witamina zapewnia o prawidłowym widzeniu, wzmacnia też odporność. Ponadto marchew zawiera witaminę C, wapń, magnez, fosfor i inne składniki mineralne. Marchew jest przeciwutleniaczem, zapobiega rozwojowi nowotworów. Zwalcza zaburzenia trawienia u dzieci.

 

Skip to content